Разход за отопление – дърва или пелети

В търговската мрежа се предлагат пелети не само в различни опаковки, но и с различни качества.

Качеството на гранулите за огрев се определя като се изгори определено количество и се провери съдържанието на пепел. Не винаги обаче има възможност да се направи това. В такъв случай за да се определи качеството им се прави оглед на цвета. Гранулите със светъл цвят са направени от дървесни стърготини без кора и примеси. Те са най-ефективни за отопление.

Гранулите с тъмен цвят говорят за това, че за тяхното производство са използвани като суровини кори, дървени отпадъци и затова ефективността им е по-ниска и пепелното съдържание  – по- високо.
Предимствата на пелетите като гориво за отопление са много. Като такива могат да се посочат лесното им съхраняване; адекватна, стабилна цена на пазара; оборудването, използващо гранули за гориво, може да се автоматизира; високата им калоричност.

Като недостатък може да се отбележи високата цена на пелетните котли и оборудване в сравнение с покупката на електрически или газов котел.

Трябва да отбележим, че пелетите се пакетират в торби с определено количество килограми. За това не представлява трудност да се изчисли разхода на гранули за 1 кВт на 1 кв. м. Производителите винаги оформят стоката си в килограми, а измерването на топлината е в кВт.

Качественият топлинен материал има изключителната способност да генерира топлина и изгарянето на 1 кг пелети осигуряват 5 кВт енергия. Следователно за получаване в помещението на 1 кВт топлина трябва да се изгорят около 200 грама гранули. Този разчет е актуален при условие, че КПД на пелетното котелно оборудване достига 100 %, което в реалността не е възможно.

КПД на пелетните котли е висок, но достига 85 %. Изводът е, че при изгарянето на 1 кг гранули ще се отдели не повече от 4,25 кВт.

За да се изчисли необходимото количество пелети за отоплителния сезон трябва да се имат предвид и външните температурни условия.

За да се реши избора между дърва за огрев и гранули в зависимост от разхода за отоплителния период е необходимо да се обърне внимание на особеностите в измерването им. Дървата се измерват в кубически метър, а гранулите  – в килограми.

По изчисления 1 тон гранули се равняват на 4 куб. м. дърва за огрев, но това е много условно заради различните видове дърва, нивото на влажност и други показатели.

При използване на дърва в качеството на гориво е необходимо да се отчитат много фактори, които не са в полза на потребителския джоб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *