Отпушване на канали – методи, проверени с времето

Запушени канали на мивката в кухнята или ваната – проблем, с който започвате да се справяте по някакъв начин.

Най-често за отпушване на каналите се използва ръчна вакуум помпа, която е много ефективна. Ако обаче запушването е навътре в тръбата, тогава няма да се получи желания резултат. Вакуумът, създаден от ръчната вакуум помпа, не може да разпространи действието си дълбоко в тръбата.

Сериозен проблем, възникнал в канализацията, може да се разреши от специалист по отпушване на канали.

Има и друг обикновен, но действащ инструмент – спираловиден тел за отпушване на канали. Съвременният пазар е наводнен с различни средства и инструменти, предназначени за почистване на тръбопроводи, но в продължение на много години спираловидния тел си остава най-популярното средство.

За изработката му се използва солидна метална жица, навита спираловидно. Някои от видовете имат и пластмасова обвивка, което значително намалява опасността да се повредят тръбите по време на работа.

Отличителна особеност на различните санитарни телове е и тяхната дължина (от 1 до 20 м или даже 30 м) и дебелината – от 6 до 13 мм.

Диаметърът е особено важен параметър, който задължително трябва да се уточни при избора на инструмента, защото той трябва свободно да се движи в тръбата.

Основни предимства са ниската му цена и неговата компактност (оптимален начин за съхраняване – навит). Освен това стоманеният тел се използва много лесно – не е необходима помощта на професионалист.

Използването на спираловидния тел за отпушване на канали е възможно за всички тръбопроводи. Не само специалистите, а и много практични стопани имат такъв инструмент.

Преди да се започне действието по отстраняване на запушването, трябва да се уточни каква точно е системата на свързване на канализацията – отвора на мивката е съединен със сифон или с тръба.

Сифонът е тръба с извита форма и е предназначен да спира неприятната миризма, неизменно присъстваща в канализацията.

Трябва много внимателно да се работи, за да не се повреди системата. Като начало трябва да се развие спиралата и началото на тела да се вкара в отвора. Започва се с внимателни въртеливи движения да се вкарва навътре в тръбата, докато се достигне до мястото на запушване.

Сега е нужно да се разруши запушването и да се прокара в канала. При тела за отпушване на канали са необходими не само възвратно-постъпателни движения, а и движения около самата ос. Това се осъществява чрез ръчката.

По същото време се пуща и гореща вода, която улеснява работата. Изкарва се спираловидния тел и се прави промивка с гореща вода за няколко минути.

Така проверения с времето спираловиден тел се справя с отпушване на тръбопровода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *