Дейности по поддръжка на асансьори

Всеки асансьор представлява сложна система от механизми, работата на която трябва да е безупречна. За да бъде експлоатацията на подемното устройство без аварии и произшествия, е необходимо осигуряване на пълноценна и своевременна поддръжка на асансьорите.

В съвременния свят никой не може да си представи живота без асансьори и ескалатори. Необходимо е не само подемното устройство да е произведено от известен производител, монтирано от доказала се фирма, а и да се осигури изпълнението на всички регламентирани дейности по поддръжка на асансьори.

Техническото обслужване на асансьорите напомня техническите прегледи на превозните средства, защото самият асансьор е вид превозно средство. Неговото предназначение е да вози хората нагоре – надолу. Това налага и прегледа на асансьорното оборудване от специалисти през определен период от време.

Техническото обслужване се извършва по строго определени програми за всеки вид асансьори. Изпълнението на регламентираните дейности по поддръжка на асансьорите е гаранция за безопасността и безупречната работа на асансьорното оборудване.

Честотата на профилактичните прегледи и необходимостта от смяна на износените елементи на системата много зависят от условията на експлоатация.

По един начин стоят нещата за асансьорите в организациите с малко сътрудници или тези, които са в сгради с малко жилища, а съвсем друго е при асансьорите, монтирани в хипермаркет, които работят без спиране от момента на откриването до самото закриване.

Има разработен списък с изискванията към поддръжката на асансьорите. В този документ са вписани всички правила и изисквания, отнасящи се за обслужването на асансьорите от тяхното производство до рециклирането им.

Преди всичко с техническото обслужване на асансьорното оборудване се занимават специализирани фирми и много често тези, които са го монтирали. Това е добре, за да се носи цялата отговорност от една и съща фирма.

Често се случва да възникват проблеми, причинени от неправилен монтаж. Това най-често се получава при ескалаторите – там една неточност при монтиране може да бъде причина за сериозни аварии.

Поддръжката на асансьорите включва своевременни прегледи на състоянието на асансьорното оборудване, навременно проведен ремонт и смяна на износените и дефектни детайли и възли, както и своевременно изпълнение на аварийно-техническите дейности.

Всички дейности по поддръжка на асансьорното оборудване трябва да се изпълняват от висококвалифицирани специалисти с използването на съвременно оборудване и инструменти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *