Борба с плевелите чрез хербицидите

На сегашния етап в развитието на селското стопанство широко приложение за борба с плевелната растителност в посевите и трайните насаждения намират хербицидите.

Плевелите имат голям потенциал – могат да се развиват при всякакви условия. Те могат да доведат до голяма загуба от добива на съответната култура.

Плевелите създават и други проблеми – често се явяват приносители на много болести и вредители, затрудняват прибирането на реколтата и увеличават загубата при почистване и сушене.

За получаване на добра реколта се изисква истинска химическа борба с плевелите, която се провежда без да се нанасят вреди на основната култура. Това е основния елемент на избирателното контролиране числеността на плевелите.

Най-досадния начин за справяне с плевелите в градината е плевенето. В домашната градина (зеленчукова, овощна и цветна) могат да се използват хербициди за унищожаване на плевелната растителност.

Химическите препарати за борба с плевелната растителност се разделят на селективни и тотални.

Тоталните препарати унищожават цялата растителност – както плевелите, така и културните растения. При използване на такива препарати на малък участък е необходимо растенията, които трябва да останат, да се защитят допълнително – да не се допусне попадане на работен разтвор върху тях.

Селективните хербициди са предназначени за въздействие върху определени видове плевели. Те съдържат химическо вещество, което унищожава точно определени групи плевели. На опаковката на препарата е записано за какви плевели е предназначен.

Например, препарата е предназначен да се ползва срещу двусемеделни растения, а друг – за широколистни плевели.

Селективните химически препарати са съставна част на селскостопанската практика по целия свят. Те осигуряват високоефективни и икономични методи за борба с плевелната растителност.

Хербицидите, тотални или селективни, съдържат химически вещества, които прекъсват процеса на развитие на плевелите и ефективно ги унищожават.

Използването на хербициди е отговорно мероприятие. Трябва точно да се знае какъв препарат да се ползва при съответната култура и срещу какви плевели, през коя фаза от развитието както на културното растение, така и на плевелната растителност.

Винаги трябва да се спазва определената доза на препарата, както и необходимия работен разтвор за единица площ.

Ефектът на даден препарат ще бъде добър само тогава, когато е внесен в точното време. Трябва да се има предвид и времето – при наличие на вятър в никакъв случай да не се ползват препарати за унищожаване на плевелна растителност, защото има вероятност да се нанесат непоправими щети върху съседни посеви или насаждения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *