Решение на проблема – смяна на щрангове

Едно от най-неприятните събития, които могат да се случат в дома е пробив в канализационния щранг. За да не се случи това е необходима замяна на канализационния щранг с тръба от надежден материал, например – полипропилен. Работата може да си я свършите сами, или да ползвате услугите на специализирана фирма за смяна на щрангове.

Основна причина за появата на проблеми в канализацията са остарелите чугунени тръби. Този материал е податлив на вътрешни и външни въздействия.

Тръбите, произведени от чугун, са податливи на корозия. През годините на експлоатация те губят здравината си и в местата на концентрация на натиска се появяват пукнатини.

Колекторът се разяжда от корозията – трябва смяна на щрангове.

Вертикалната тръба на канализацията, разположена в домовете от по-ниските етажи, може да се разруши и от тежестта на самата конструкция. Това се получава в резултат на неправилно закрепване или изгубена устойчивост в годините на ползване.

Чугуненият колектор може да се счупи и от случаен рязък удар. В процеса на ползване се получава загуба на херметичност в местата на заварките, което налага ремонт или смяна на вертикалната тръба.

Решението на проблема е смяна на щрангове. Първата стъпка е да решите кой ще прави смяната – сами или специализирана фирма.

Естествено, най-добрият вариант е да се направи смяна на щранговете в жилищната сграда. Това ще бъде добре за всички живущи, ползващи общите щрангове. Заплащането на услугата е за сметка на всички собственици, защото щранговете са обща собственост.

Когато се сменят общите щрангове, вътрешния ремонт на тръбопроводите се улеснява и всеки може да си направи ремонта на съответната система.

Когато се налага сами да направите смяна на вертикалната тръба само в собственото жилище, е необходимо внимателно да си планирате мероприятията.

Да решите какви тръби ще ползвате. За канализацията се препоръчат пластмасовите тръби – те са евтини, леки, с гладка вътрешна повърхност и лесно се монтират.

Наред с тръбите трябва да си осигурите и всички необходими допълнителни елементи за връзките – муфи, тетки, преходи.

Да уточните времето, през което ще работите. Преди да започнете работата по смяната на щранговете, е необходимо да информирате съседите за времето, когато няма да имат вода, както и да не ползват канализацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *