Отоплителна система – смяна на щрангове

Правилно разположеното и монтирано оборудване за отопление е залог за комфорт в жилището. Смяната на щрангове и тръби, морално и физически остарели, ще ви избави от неприятни изненади за дълъг период от време и ще бъдете уверени, че системата за отопление няма да ви създаде проблем в най-неподходящия момент.

Основният ремонт трябва да включва и смяна на оборудването на отоплителната система. Ако системата ви е изградена с чугунени тръби, трябва да проверите тяхното износване. Работата е в това, че в процеса на експлоатация влагата неизбежно води до корозия във вътрешността на тръбите. Тази натрупана с годините ръжда с времето влошава циркулацията на топлинния източник (пара, вода) и намалява ефективното отопление на помещението.

Тръбите на отоплителната система, тяхната конструкция и разположение, трябва да бъдат естетично издържани, устойчиви, отговарящи на вашите нужди и възможности, както и на интериора в жилището. За това смяна на щрангове и тръби обикновено се прави по време на основен ремонт на жилището.

В големите жилищни сгради обикновено отоплението е централизирано. Отоплителната система е изградена от определен размер тръби и това ограничава избора – трябва новите тръби да отговарят по размер на старите, които ще бъдат сменени.

При избор на тръби за смяна на щрангове и тръбопровод за отоплителната система е необходимо да се обърне внимание на следните показатели:

– вида на източника на топлина и неговата температура;
– начина на подаване на топлинния източник;
– работното налягане в отоплителната система и възможните промени както на налягането, така и на температурата.

Като се изхожда от тези показатели, за да се избегнат сериозни проблеми от промените в налягането, следва да се избират тръби за смяна на щрангове и тръбопровод, способни да издържат на възможни параметри 15 -25 атмосфери вместо средните 10 -12.

Едни от най-разпространените тръби, които могат да изпълняват тази функция, са поцинкованите и армираните полипропиленови.

Поцинкованите тръби са покрити отвътре и отвън с цинк, което осигурява предпазването им от корозия. Те са устойчиви на всякакви температурни промени, както и на променливо налягане.

Армираните полипропиленови тръби са с по-ниска цена, имат висока якост, надеждна защита от вътрешни отлагания, добра устойчивост на резките промени на налягането и температурата.

Всички тези показатели ги правят желани за смяна на щрангове и тръби за отоплителната система, а и монтажът им е много лесен при наличие на специално за тази цел оборудване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *