Принципи на звукоизолация

Звукоизолация – намалява нивото на звуковото налягане при преминаване на вълните през преграда.

Звукопоглъщането е намаляване енергията на отразяване на звуковите вълни при взаимодействие с преграда, например, стени, под, таван. При това се получава разсейване на енергията – тя се превръща в топлинна.

Отразяване на звука – величина, обратна на звукопоглъщането.

Звуците, които ни заобикалят имат различен произход, а това определя и различните видове шум – структурен, въздушен, ударен.

Като говорим за общи принципи на звукоизолация, то рецептата за спасяване от шума е много елементарна – изолация на всеки вид шум.

Мероприятията за изолиране на въздушния шум обхващат следните конструкции: външни и вътрешни носещи стени, подове, тавани, прозорци, врати и така нататък.

Добра изолация от въздушния шум са масивните конструкции, както и съчетаването на звукопоглъщащи и отразяващи материали. Масивните конструкции в съвременното строителство все по-рядко се използват, тъй като отнемат полезна площ.

Най-разпространения вариант за изолация на въздушния шум е многопластовата структура.

Действието е следното: първият слой отразява част от звуковата вълна, а вторият – поглъща останалата част.

Като първи слой се използват гипсокартон, тухли, а като втори слой – минерална вата, стъкловата. Има значение дебелината на звукопоглъщащите материали в конструкцията – ефективната дебелина започва от 50 мм.

Мероприятията по изолация на ударните шумове обхващат преди всичко подовите настилки. Използват се еластични материали, които се поставят под замазката. Вида на използваните материали определя и звукоизолация цени.

Колкото по-добра е еластичността на материалите, толкова те изолират по-добре ударните шумове.

Мероприятията по изолация на структурния шум могат да се формулират така: какъвто и да е произхода на шума (въздушен или ударен), трябва така да се прави, че той да не може да се разпространява по конструкцията в жилището.

По такъв начин мероприятията за звукоизолация от различните видове шум се препокриват. Те обхващат външни и вътрешни носещи стени, таван, под, преградни стени, местата на всяка прокарана комуникация (вентилация, канализация, водоснабдяване).

Повърхностите, по които попада някакъв шум, не трябва да имат твърда връзка с другите елементи на конструкцията. Всички връзки трябва да са с еластични материали.

Ако закрепването към стената на носещите профили на гипсокартона е изпълнено без еластични подложки, то шума попада в тези твърди връзки в стената и се разпространява навсякъде из жилището.

Звукоизолацията е комплексно мероприятие, което обхваща цялата конструкция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *