Основни моменти за кръщене

Станали родители, скоро мама и тате се замислят за такава сериозна стъпка, каквато е кръщенето. Това е важно и тържествено събитие в живота на всяко семейство. Организирането му не е сложно, защото в църквата се получава пълна информация за тайнството. Трябва да се запише за това в църквата и от там може да се закупи почти всичко необходимо. За събитието е необходима както духовна, така и материална подготовка.

Кръщене – това е духовното раждане на човека. Отначало да поговорим защо е нужно да се кръсти детето? Всъщност, на този въпрос трябва да се отговори преди да се пристъпи към кръщене. Отговорът може да бъде много лесен – да се сложи кръстче на детето и да се каже, че така е прието. За православния свят тайнството Кръщение е връзка с Бога, приобщаване на човека към нови възможности в този свят, подход към благодатта и защита от зло.

Даже детето да е много малко и не разбира смисъла на тайнството, кръщенето оказва голямо психологическо въздействие на цялото семейство. Особено на майката, която знае, че нейното дете се намира под Божието крило, по-малко се тревожи, не е толкова нервна, а повече се моли за здраве и благополучие на малкия раб Божий. Няма по-силна молитва от тази на майката. След кръщенето детето получава защита – своя Ангел-пазител, който ще го защитава цял живот.

Кога да се кръсти детето и трябва ли въобще да се кръсти? Може би, „да порасне – сам ще реши“? Привържениците на късното кръщаване се основават на това, че при тайнството Кръщение човек напълно се пречиства от греховете. Малкото дете до 7 години няма никакви грехове, а човекът на определена възраст има нужда да се пречисти от греховете. Това мнение има сериозни недостатъци. Първо, животът на човек, уви, понякога прекъсва внезапно, и може да си отиде от този свят без да е кръстен. Второ, в стремежа да спечелят Божията милост има и една грешна сметка – не се пазарете за милост и благодат, за да не изгубите дара.

В ежедневието родителите решават всичко, свързано с живота на детето – ваксинации, детски градини, училище, какви играчки, книги, дрехи да се купят. За това те могат да вземат решение кога да кръстят своето малко дете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *