Не всеки може да бъде домоуправител

Домоуправителят се избира от общото събрание на съкооператорите. Това трябва да бъде човек, който може да отдели от своето свободно време за да се справи с проблемите на кооперацията. За това този избор е много труден.

Задълженията на този избран човек са много. Той е отговорен за доброто състояние на всички общи части, плащане на общи сметки, почистване на стълбище, двор, а зимата – на сняг и ледени висулки. За да се поддържа нужната хигиена в мазе и стълбище трябва да се осигури човек, който да се справя с тази задача срещу заплащане. Проблемът в кооперацията настъпва когато става дума за пари. Всеки иска да ползва общото в добро състояние, но не всеки иска да плаща за тази цел. Понякога се срещат хора, с които е трудно да се разбереш, поради простата причина, че те не са наясно преди всичко със себе си.

Ето защо домоуправителят трябва да умее да работи с хора и само тогава ще има възможност навреме да се правят необходимите ремонти, да се плащат сметките. Налага се да се вземат решения за някакъв вид ремонт –смяна на щрангове, ремонт на покрив, отстраняване повреда на асансьор и още редица такива. За всичко това трябва да се свика общо събрание и да се реши кое е най-неотложна задача, за да се потърси фирма за изпълнител. Домоуправителят намира подходящата фирма и след съгласуване с общото събрание ремонта започва. Цялото протичане на ремонта се наблюдава от него, както и той се разплаща.

Всички приходи и разходи се записват, като се пазят и съответните документи за направените разходи. Води се и домовата книга. Така да се каже домоуправителят трябва от всичко да разбира, включително и да посещава общината при нужда от разрешаване на въпроси, свързани с жилищната кооперация или с мястото около нея.

Тук разгледахме една малка част от задълженията и това доказва необходимостта от платен домоуправител, защото не всеки би се съгласил да работи за общото благо без той да получава заплата. Професионалното управление ще осигури всички необходими ремонти, ще се справи с възникналите проблеми, защото то се осъществява само от добре подготвени хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *