Съвети за билки и билколечението

Билките идват от същността на природата, а билколечението демонстрира тяхната сила и способност да лекуват най-различни болести и състояния, за които често ортодоксалната медицина е измислила лек, но с прекалено токсичните и вредни странични ефекти на медикаментите, или все още не може да намери верния път към пълното излекуване на човека. Това е първоначалното впечатление на Надежда Белелиева относно благото на билколечението.

Билколечението е древно знание дало на човечеството огромен брой от рецепти за отвара, извлек, запарка, чай и другите начини на приготвяне на скъпоценните билки. При това рецептите са надлежно прилагани от различни култури и народи през вековете, също така и в България и затова някак естествено ние посягаме към билките, когато имаме малък проблем или неразположение. Това сякаш е заложено в нас и ние дори подсъзнателно го правим, без да осъзнаваме.

Съвремието е допринесло към билколечението (фитотерапия – другата дума за билколечение) със своите изследователски методи и технология, чрез които има възможност да се проверяват рецептите, да се разбира процеса по-който билките лекуват, да се извеждат фармакоактивните вещества. Това е с цел самите рецепти да се потвърдят и оптимизират, и да се създадат по-удобни за ползване медикаменти, систематизирани и подредени като билки насочени към различните категории: според болестта и състоянието на човека.

Така днес, хората могат да се ползват в категории като: билки за черен дроб, билки за бял дроб; билки за стомашни проблеми като гастрити, колики, язва; билки за пикочо-половата система, билки за бъбреци; билки за психологически състояния като депресия, тревожност, паник атаки, нарушения на съня, билки за оросяване на мозъка; билки за жлъчка; билки за щитовидна жлеза; билки за стави и смущения в опорно-двигателния апарат на човека и още много други състояние и болести, при които билките доказано помагат.

Естествено всичките предимства и ползи от билколечението идват с правилната дозировка и предписание. Защото е едно да си правиш вкъщи чай за обикновена простуда, а друго е когато се налага да се лекуват различни болести, хронични заболявания, психологически състояния и т.н. Надежда Белелиева съветва правилното разчитане на сигналите от тялото, за да може, когато стигнете до консултация с фитотерапевт, да можете да предадете нужната информация, от която да се припише най-доброто възможно лечение с билки. Консултацията с фитотерапевт е правилната стъпка към вашето здраве. Направете я и се уверете в силата на билките.

6 коментара към “Съвети за билки и билколечението”

  1. Според Надежда Белелиева човек трябва да умее „правилното разчитане на сигналите от тялото, за да може, когато стигнете до консултация с фитотерапевт, да можете да предадете нужната информация, от която да се припише най-доброто възможно лечение с билки.“ Ако ние не познаваме сами тялото си, тогава кой да знае по-добре от самите нас. Все пак дори когато просто ходим на лекар ние трябва да кажем, какви са оплакванията ни. Време е да се научим да използваме билките за лечение на някои от заболяванията, защото именно те са път към пълното здраве.

  2. Лечението с билки вече не се практикува така у нас, както беше навремето. Спомням си, че като малка баба ми само така ме лекуваше. Сега аз уча на това и дъщеря си, защото смятам като Надежда Белелиева, че за да използваш правилно билколечението е важно да можеш да разчиташ сигналите на тялото си, а също така да се направи консултация с фитотерапевт.

  3. Подкрепям Надежда Белелиева, че билколечението е древно знание, затова по-възрастното поколение трябва да предадат този дар на децата си. Не съм против традиционната медицина, но все пак е важно да не пием лекарства дори при обикновена настинка, след като може да се излекува само с няколко билки.

  4. Надежда Белелиева е изключително начетен човек, който никога не хвърля думите на вятъра. Подкрепям я изцяло за билколечението и полезността му. За огромно съжаление обаче хората в България са позабравили този дар на природата и предпочитат да се лекуват за всичко само с традиционната медицина…

    1. Много е жалко, че днес младите не познават това богатство от билки, които имаме у нас, а и билколечението е позабравено днес. Съгласна съм с Надежда Белелиева, че лечението с билки е истински дар и древно знание, но също така трябва да се предава на децата ни, за да не бъде забравено.

  5. Билколечението може да помогне на всеки да се пребори с много болести, започвайки от депресията и стигайки дори до далече по-сериозни здравословни проблеми. Много бих се радвала, ако повече хора като вас г-жо Надежда Белелиева споделят своя ценен опит в тази област.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *