Определеното място на запушването – лесно отпушване на каналите

Винаги може да се конкретизира причината за запушването, а това позволява да се определи сравнително точно мястото му. Това са предмети или субстанции, които преграждат пътя на отпадъчните води в някое специфично място по тръбопровода.

Списъкът на типичните причинители на запушването може да бъде доста голям. Тук могат да се включат: тоалетна хартия, остатъци от парцали за почистване, косми, пясък и всякакви субстанции, попадащи в отпадъчните води при миене на обувки или лапите на домашните любимци след разходка.

Хранителните остатъци са определящи при запушване на мивката в кухнята. Мазнините са причини за наслагванията по вътрешността на тръбите, особено в чугунените тръбопроводи, където има насъбрана и ръжда.

Отпушване на каналите може да се направи по различни начини в зависимост от вида на запушването и неговото място.

Например, предизвиканото запушване на тоалетната от хартия, може да се отстрани с помощта на ръчна вакуум помпа като значително се увеличава натиска върху едната страна на заседналата хартия. Вакуум помпата се слага върху отвора на тоалетната чиния, после се правят няколко резки движения нагоре – надолу. Разрушената хартиена тапа продължава пътя си по тръбопровода – успешно отпушване на каналите.

Ръчната вакуум помпа е много полезен и универсален инструмент, който трябва задължително да присъства в дома ви. Тя е евтина, няма дълга дръжка, не е необходим манометър за налягане (защото има и такива инструменти), не оказва влияние на функционалността в домашната среда.

Ако нямате вакуум помпа под ръка, а ходенето до магазина предизвиква у вас остър пристъп на мързел, то може да се справите и с налични подръчни материали.

За отпушване на каналите в тоалетната може да използвате пластмасова бутилка с обем 2 – 2,5 литра. Достатъчно е да лишите бутилката от дъното, да затворите капачката и ето ви пълноценен заместник на вакуум помпата.

Друг вариант за отпушване на канали с подръчни материали е плътно навит на някаква пръчка мокър парцал.
Няма лоши инструменти, има лоши майстори.

Принципно отпушване на каналите на тоалетната се прави така:
– отстранява се от гърнето на тоалетната излишната вода;
– на отвора се поставя мокър парцал, навит на пръчка;
– рязко натискане на парцала избутва замърсителя по тръбата.

Обърнете внимание – в момента на натиска не стоите наведени над тоалетната и не изучавайте нейното съдържание. Ако запушването не се разруши от първия път, то водата от гърнето ще полети направо към лицето ви.

Смело напред и успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *