Необходими инструменти за смяна на щрангове

В старите жилища често се налага смяна на щрангове на канализацията. Чугунените тръби в течение на времето се влошават, образуват ръжда и се появяват течове. В някой момент може да възникне аварийна ситуация. За това и тръбите се сменят – от чугун на пластмаса.

Смяната на щранговете започва с демонтаж на старите тръби. Инструментите, които са необходими за тази цел са: тръборез или ъглошлайф, чук, лост. Работата изисква спазване на определена последователност.

При смяна на щрангове и тръби само в собственото жилище е необходимо голямо внимание при отстраняване на чугунения щранг. Започва се с неговото отстраняване. В долната и горна част се оставя част от тръбата за да може да се съедини новата пластмасова тръба. Това се прави така, когато съседите не подменят своите канализационни тръби.

Трябва в процеса на демонтаж на чугунения щранг да участват двама човека, за да се избегне нараняване от падащата тръба.

Разбира се, преди да се започне този демонтаж е необходимо да уведомите живеещите в сградата, защото ще се наложи спиране на водата. Съседите, живеещи над вас, ще трябва да не ползват вода докато вие правите смяна на щранга.

След снемане на стария щранг се заглажда среза в горната и долна част на останалата тръба. Новата пластмасова тръба трябва да се отреже на необходимата дължина, като с шкурка се заглаждат ръбовете при рязането.

Съединяването става с пластмасови елементи – муфи, тройник към новата тръба. С помощта на скоби щранга се закрепва към стената.

При монтаж на останалата част от тръбопровода е много важно да се следи за спазването на необходимия наклон. Един неправилен монтаж ще ви съсипе целия труд и всички вложени средства.

За съединяването на пластмасовите тръби се използва поялник. Работата с него е значително лесна и домашният майстор може да се справи. Съединяването със спойка е най-надеждния метод и при това не се налага използването на никакви допълнителни елементи.

Последните действия по смяната на щрангове са свързани с проверка на свършената работа. За целта се включва водата и се проверява за течове и за бързината на изтичане на водата по канализационния тръбопровод.

При получен добър резултат ще може без проблеми да се ползва новата канализационна система за дълъг период от време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *