Трудност при смяна на щрангове

Основната трудност при смяна на щрангове е демонтажа на старата чугунена тръба. Когато се прави смяната само в собственото жилище, се налага да се отстрани част от тръбата. Необходимо е да се работи много внимателно, за да се запазят оставащите части за добра връзка с новата пластмасова тръба.

Препоръчва се да се затворите в банята и да си осигурите добро осветлени за работа. Лицето си да закриете с предпазен щик – рязането на чугун не е шега. Прахът по време на работа ще бъде много за това си пригответе респиратор.

Важно е да се остави към пода и тавана част от чугунената тръба. Трябва да се внимава с отрезите – да са гладки и изравнени, което ще улесни свързването с новата тръба.

Във ваш интерес е да се прави смяна на щрангове заедно със съседите над и под вас. Така на вас няма да ви се наложи да рискувате, ако някога те решат да се захванат със смяна на щрангове.

Добре е да се договорите, че трудът по смяната ще бъде за ваша сметка, а те да си платят материалите. При тези условия вие ще смените на съседите над вас само прехода, а на тези под вас – част от тръбата до прехода.

Това е отлично решение на проблема. Но какво ще се случи ако се наложи да се съединява с чугунена тръба?

За горното съединяване няма проблем, ако тръбата има стандартен диаметър – отстранява се боята от тръбата и се поставя свързващия елемент.

За долното съединяване на вертикалната тръба внимателно се почиства циментовата замазка за да се отстрани прехода. С пластмасовия преход се включва към останалата част от чугунената тръба. За добрата връзка се използва гумен маншон.

При смяната на щрангове важен момент е закрепването на тръбата, което се постига със съответните скоби.

Остава най-приятната и чиста работа. Следва монтажа на хоризонталните тръби. Те се поставят просто на мястото на старите тръби, ако, разбира се, няма някаква промяна в разположението на санитарните възли.

Направете проверка на свършената работа – да се огледат добре тръбите за наличие на теч. Няма течове – има добър резултат от положения труд.

След приключване на цялата програма, свързана със смяна на щрангове, не забравяйте да информирате съседите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *