Къртене на бетон – ръчно или с техника

Хората често се сблъскват с проблема къртене на бетон и не знаят как да се справят. В домашни условия това е достатъчно сложно и особено без специална техника.

Ръчното разрушаване на бетона е сложен и труден процес, но се прилага там, където не може да се използват електрически инструменти или специални пневматични и хидравлични машини.

В този случай вие ще се почувствате като работник в кариера от древните времена. Инструментите от тогава до сега не са се променили, така че сами можете да се досетите как ще разрушите бетона.

Най-често такова разрушаване на бетон се налага при ремонт на баня и тоалетна. Най-напред трябва да сте сигурни, че в мястото на къртене на бетона няма никакви комуникации. В противен случай разрушаването може да има много неочаквани и неблагоприятни последствия.

Необходимо е да се извадят тръбите и проводниците. Демонтажът обикновено се прави бързо и за това няма време за пазене на тези елементи. След разрушаването на бетона те не са в състояние за ползване.

Ритмичните действия с чука ще разбият бетона на части, но за това теглото му трябва да е по-голямо. Тогава успехът ще дойде бързо.

Непрекъснато трябва да се работи внимателно, да се следи за безопасността, защото парчетата бетон са много тежки.

Къртене на бетон може да се направи с помощта на ръчна техника. Тази техника е мощна и изисква внимание при използването.

Понякога се налага в стара сграда да се разруши тераса или козирка. За тази цел ще се наложи да се ползва тежка техника. С помощта на хидравличен чук, монтиран на трактор или ескалатор, може да се направи къртене на бетон с дебелина до един метър.

Когато се работи с такава техника е необходимо да се отстранят всички предмети в радиус 10 – 15 метра за да не се начупят от парчетата бетон.

Къртене на бетон може да се наложи по различни причини и на различни места. Универсален начин за разрушаване на бетона няма – за всеки отделен случай трябва да се избере най-подходящия начин.

Нужно е да се действа според ситуацията, да се включат всички знания и умения, тогава безопасно и бързо ще се справите със задачата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *